Stil verdriet

© Bienk

Ze wilde heel graag een meisje. Maar dan ook echt. En ja, durft ze hardop toe te geven, ze was erg teleurgesteld toen ze vernam dat haar tweede kind een jongen was.

Sasha.

Maar Sasha was geen jongen. Sasha was een meisje. Wat zij niet wist, wat zij niet kende, voelde haar kind van jongs af aan.
En zij, de moeder, snapt eerst niet wat er aan de hand is. ,,Voor mij was het ook nieuw’’, blikt ze terug in de documentaire Petite Fille.

We zien haar van dichtbij. Tegen de zwarte achtergrond valt al het andere weg. In dat donker dringt de schuldbewuste blik in haar ogen zich op. ,,Zou het komen omdat ik graag een dochter wilde? Is het mijn schuld dat haar leven ingewikkeld is?’’

Zou het komen omdat ik graag een dochter wilde? Is het mijn schuld dat haar leven ingewikkeld is?

De 7-jarige Sasha beleeft ondertussen haar eigen verdriet. Stil verdriet. Als enige krijgt ze tijdens balletles een jongenstenue uitgereikt. En ook op school draagt ze geen meisjeskleren. Mag niet van de leiding. En toch laat ze het ‘liever’ zo dan overstappen naar een andere school met allemaal onbekende kinderen.

Een arts van de genderpoli in Parijs leest de pijn die haar lichaamstaal verraadt. ,,Er is iets dat je verdrietig maakt.’’ Om Sasha’s mond speelt een voorzichtige glimlach. Van ongemak, van geen woorden kunnen geven aan, van wel willen maar niet durven. Tot het zachtjesaan opwellende traanvocht in haar ogen voor haar spreekt.

(Tekst gaat verder onder video)


 
De must see Petite Fille is even hartverscheurend als bemoedigend. Een verhaal van pijn en verdriet, maar vooral ook van moed en strijdbaarheid. Want als Sasha’s moeder eenmaal doorheeft hoe het zit, waar het geluk van haar dochter wacht, vecht ze (samen met haar man) als een leeuwin om het beste voor haar kind te bereiken.

Een gezamenlijke strijd tegen onkunde, onwil, een bekrompen hokjesgeest, angst en vooroordelen, maar vooral een oersterke, hartgrondige strijd van liefde en geluk. En dat laatste is wat blijft hangen. Plus het beeld van een vrolijk ronddartelende Sasha in meisjeskleren. Oók op school. En ja, die vlinder zal heus nog wel meer tegenwind krijgen. Maar ze is dapper en ze weet zich onvoorwaardelijk gesteund door haar moeder.

Echt, ga dat zien.

Plaats een reactie