Putting on the rits

Je zou voor de gein eens moeten turven hoe vaak op een dag je een rits open of dicht doet.

Pak een doorsnee werkdag, in vogelvlucht:
Aankleden I
Tas pakken IIII
Nog iets erbij stoppen II
Jas aantrekken I
Telefoon in je zak II
Jas uittrekken I
Tas uitpakken II
Een keer of drie naar de wc IIIIII
Koppijn, pillen uit je tas halen II
Jas aantrekken I
Tas pakken IIII
Telefoon in je zak II
Jas uittrekken I
Tas uitpakken II
Nog een keer piesen II
Uitkleden I

Dan zit je in de gauwigheid al op 34 keer.

Degene die de rits bedacht heeft, moet er wel schathemeltjerijk mee geworden zijn.
Wie is die knakker eigenlijk?

Dat weet het wereldwijde web.

Een Amerikaan is het, het zal eens niet: Elias Howe. Hij was uitvinder en kreeg in 1851 het patent voor het eerste ontwerp van de rits. Veel deed-ie daar niet mee, want hij had het veel te druk met een andere uitvinding: de naaimachine. Die bestond al veel langer, maar enkele belangrijke verbeteringen van Howe, gepatenteerd in 1846, zorgden voor de doorbraak van de machine. Het maakte hem multimiljonair.

Landgenoot Whitcomb Judson sleutelde verder aan de rits, opvolger van knoop en knoopsgat. Hij kreeg in 1893 patent voor zijn ontwerp van wat toen nog heette de kramsluiter. Mooie vinding, maar nog niet helemaal uitgekristalliseerd, want de sluiting sprong nog geregeld open.

Uiteindelijk is het de geboren Zweed Gideon Sunback die na het nodige gepriegel met haken en ogen en tandjes de rits maakt zoals we die nu kennen. Gepatenteerd in 1917. Hij bedenkt ook nog eens een machine waarmee de ritssluiting in grote aantallen geproduceerd kan worden.

De doorbraak volgt als in de Eerste Wereldoorlog de Amerikaans overheid de eerste grote afnemer van de ritssluiting is. Pilotenjassen, reddingsvesten en geldriemen worden er mee uitgerust. Daarna moeten eerst laarzen eraan geloven en volgt uiteindelijk ook de kledingbranche.

YKK

In 1934 liepen de octrooien van de uitvinder van de ritssluiting af. In dat jaar wordt in Tokio het bedrijf Yoshida Kōgyō Kabushikigaish opgericht. Dat heeft ongeveer de helft van de ritsenmarkt in handen. Kijk maar eens in je kledingkast, dikke kans dat er YKK op de rits staat.

Plaats een reactie